Volvo Ocean Race

Volvo Ocean Race er en stor seilkonkurranse som først ble arrangert hvert fjerde år, men som nå arrangeres hvert tredje år. Konkurransen het tidligere Whitbread Round the World Race, og har vært arrangert siden 1973. Konkurransen startet da britiske Royal Naval Sailing Association ble enige med Whitbread om å arrangere en verdensomfattende regatta.

Sailing boat yacht regatta race on sea or ocean water

Den første regattaen startet 8.september 1973, med 17 båter, og totalt 167 personer i mannskapene. Fram til 1997-98 deltok mellom 10 og 29 båter i hver regatta. Rekorden på 29 deltakerbåter ble satt i 1981-82. Regattaen byttet navn til Volvo Ocean Race i 2001, da Volvo ble den nye hovedsponsoren. Fra 2001-02, har antallet deltakere vært mindre, med 7-8 båter i hver regatta.

Regattaen er en av de mest krevende seilregattaene i verden. Det seiles i alle slags farvann, fra varme, tropiske strøk, til de kalde havområdene sør for Kapp Horn. Hvilke havner man seiler innom, varierer, men løpet starter i Europa i oktober, og har 9-10 etapper. Konkurransen varer i ni måneder. Båtene har 11 personer i mannskapet, og noen av etappene kan gå over 20 døgn. Når konkurransen går av stabelen i oktober i år, pleier mange store veddemålsagenter å tilby odds på de konkurrerende. Betsafe er et av dem. Med hjelp av oddsen får du et bedre bilde av hvem som har en mulighet til å vinne, noe som er spesielt bra dersom du nettopp nå har fått øynene opp for seiling. Hvordan resultatet kan se ut, er for øyeblikket vanskelig å avgjøre, ettersom nye lag fortsatt kan melde seg på.

Nederland har vunnet regattaen flest ganger og er derfor sannsynlig favoritter. De har tre seire, og nederlandske Conny van Rietschoten er den eneste kapteinen som har vunnet regattaen to ganger. Vinnerne får ingen pengepremie, bare heder og ære og en opplevelse for livet. Mange av deltakerne blir senere medlemmer av andre profesjonelle lag.

Volvo Ocean Race 2014-2015 har den lengste ruten i regattaens historie, til sammen 39 379 nautiske mil.