Seiling

Seiling er en gammel idrett. Det konkurreres enten individuelt, eller sammen med et lag, avhengig av båtens størrelse. Man seiler både med jolle, brett, mellomstore båter og store seilskuter.

SailingNorges Seilforbund ble stiftet i 1970, men seiling har foregått lenge før den tid. De første dokumenterte seilregattaene i Norge ble arrangert i 1850-årene, og de første seilforeningene dukket opp på 1860-tallet. Før Norges Seilforbund ble stiftet, var Kongelig Norsk Seilforbund Norges landsforbund. H.M. Kronprins Harald var den første lederen av forbundet.

Jolleseiling passer fint for ungdommer og nybegynnere. Den minste klassen er Optimistjolle, der ungdommer konkurrerer fram til de blir 15 år. Deretter går de gradvis over til større joller, enten enmannsjoller eller topersonsjoller. Det seiles Norgescup for joller, og regattaene arrangeres over hele landet. Seilasene som inngår i Norgescupen, danner grunnlaget for uttak til EM, VM eller JNoM (junior Nordisk Mesterskap).

Norges Seilforbund er tilsluttet både Norges Idrettsforbund, Norges Olympiske Komité, og de store skandinaviske, europeiske og internasjonale seilforbundene. Seiltinget er den øverste ledelsen i Seilforbundet. Mer enn 100 seilforeninger, 14 særkretser og 30 klasseklubber er tilknyttet Seilforbundet. Seilforbundet har rundt 28 000 medlemmer i Norge.

Norge har mange medaljer i seiling, både fra EM, VM og OL. Norske seilere har deltatt i ulike klasser, fra joller til store båter. En av de mest kjente norske medaljevinnerne fra internasjonale seilkonkurranser, er H.M. Kong Harald, som sammen med mannskapet sitt har vunnet flere regattaer.

De fleste seilløpene er entypeklasser, der alle deltakerne har samme båttype. Dermed er det utøvernes dyktighet, og ikke båttypen, som avgjør hvem som vinner. Seiling kan enten foregå i smule farvann nært kysten, eller ute på åpent hav. Store havregattaer som Volvo Ocean Race eller Tall Ships Race går over mange uker eller måneder, og båtene er innom mange forskjellige land og havner på veien.