Seilbåter

Båter har blitt brukt av mennesker i tusenvis av år – uten båter hadde ikke vikingene kunne skremme hele Europa fra vettet, ei heller hadde de klart å skape Russland (ja, det var vi som skapte russernes land) eller finne sjøveien til Amerika. Seilbåter er blant de aller første båttypene som oppstod, lenge før den første motoren så livets lys.

En seilbåt fungerer nemlig fra noe så utbredt og uendelig som vind, altså bruker den vindkraften til sin fordel. Seilbåter finnes i en rekke ulike typer, fra bittesmå joller til fantastiske skip med flere master som kan seile fra Europa til USA på veldig kort tid. Fra tid til annen møtes hundrevis av vakre seilbåter i såkalte regattaer, der de heldige eierne får vist frem sin båter og samtidig få delta på et båtrace.

Seilbåtene er spesielle med tanke på deres lange historie og brede bruksområde. De behøver ingen brennstoff, altså kan de brukes i det uendelige, så lenge det ikke er vindstille. Seilbåter kan være bygd for én person, eller romme flere titalls passasjerer og mannskap om bord. Mange seilbåter brukes til båtrace, mange brukes til fisking og annen sport, men det er avslappende turer i skjærgården som gjelder, særlig her i Norge. Ingenting er mer avslappende enn en helg om bord på en seilbåt som flyter raskt og stødig i vannet. Det aller beste? Ingen motorlyd som ødelegger roen!