Rundbane

Rundbaneløp for båter ligner litt på bilrally. Banen er smal og rask, med 2-5 rundingsmerker. Båtene er raske, og de korte banene gjør sporten publikumsvennlig. Konkurransene holdes ofte i havneområder eller på elver, midt i storbyene. Dermed kommer publikum tett på.

Formula One Power Boats 2Båtene deles inn i mange klasser. Antallet klasser varierer fra land til land. Internasjonale er det fem klasser, men i Norge har man flere klasser, fra ungdomsklasser til Formula 1, som er superklassen. De store båtene har motorer med 300 hk, og veier 500 kg. De kan akselerere fra 0-150 på fire sekunder.

Formula 2 er litt mindre, og disse båtene er også billigere i innkjøp enn de største båtene. De andre klassene i Norge er Formula 4, GT30, GT-15 og J-15. GT-15 og J-15 er ungdomsklasser. Barn helt ned i ni år kan delta i rundbaneløp, men i de yngste årsklassene fokuserer man mest på båtvett og trening, og ikke på konkurranser.

Rundbaneløp foregår ikke på åpent vann, som offshore racing. Løpene holdes i rolig vann. Alle deltakerne starter samtidig, og skal navigere seg gjennom en bane på 1000-2000 meter. Hver runde skal kjøres raskest mulig, og det kjøres som regel fire heat på 4-6 runder per løp.