Kjente motorbåtførere

Det finnes mange seilere der ute verdt å nevne, men det er noe helt annet å være motorbåtfører. En annen klasse. En helt annen livsstil. Der seilskip handler om tradisjoner og godt synkronisert lagarbeid, handler motorbåtsport om rå kraft, moderne teknologi og et driv for personlig tilfredsstillelse.

Det blir nesten som å sammenligne Tour de France med Formel 1. De fleste kjente motorbåtførere konkurrerte i powerboat-racing, den raskeste og mest nervepirrende motorbåtsporten der ute. Båtsportens Formel 1, rett og slett. Powerboats kan enten spinne seg forbi forutbestemte baner, eller kjøre drag racing, der man skal tilbakelegge en viss distanse på kortest mulig tid.

Norge har selvsagt en verdensmester i powerboat-racing, den kjente motorbåtføreren Bjørn Rune Gjelsten. Båten hans hadde navnet «Spirit of Norway», og den satte Norge på verdenskartet når Bjørn Rune vant VM i powerboat gang på gang mot slutten av 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet. Visste du forresten at Shetlands-Larsen, Leif Andreas fra Shetlandsgjengen, var motorbåtfører i tiden før andre verdenskrig?

Blant de mest kjente motorbåtførerne i drag racing er Marty Logan, en herre fra USA som har tatt VM-seieren hele fire ganger. Så har man saudiarabiske Laith Pharaon, som vant ett av de første powerboat-racene i Oslo i 1997. Båtelskere finnes overalt i verden, men kun de færreste er modige nok til å sette seg bak rattet av en båt med over tre hundre hestekrefter og trykke gassen i bunn.