Katamaraner

Du har sikkert sett de før – de noe underlige båtene med et stort hull på midten, der vannet får flyte fritt fra tippen til baksiden av båten. Disse båtene består av to skrog, to ”føtter” som båten står på. Skrogene er forbundet med hverandre ved bruk av bjelker, nett eller en plattform.

Slike vakre båter kalles for katamaraner. Ordet kommer fra Sri Lanka, der tamiler har brukt slike båter i århundrer. Den spesielle konstruksjonen lar båtene håndtere all slags vær noe enklere – stabiliteten på en katamaran er langt bedre enn på de fleste andre båter.

Om man sammenligner en vanlig båt med en motorsykkel, er en katamaran en ordentlig bil. Der motorsykkelen må balansere på to hjul, behøver ikke bilen uroe seg i det hele tatt. Nå om dagen er katamaranen å finne i varme strøk, der den tar turister ut på uforglemmelige turer der de aller færreste besøkende blir sjøsyke. Katamaraner brukes også i ulike båtrace, der de oppnår skyhøy fart på grunn av de store seilene og de lette materialene de er bygd av. Katamaraner brukes av utallige mennesker hver bidige dag, særlig i sørøst-Asia og i det Indiske hav. Der brukes de av fiskere og perlejegere, som bygger sine såkalte katamaraner på akkurat samme måte de har gjort i hundrevis av år.